Over ons

De pastorie

Deze voormalige Pastorie van de Heilige Martinus is gebouwd in 1904, op steenworpafstand van de Waddenzee. Sinds begin 2020 zijn wij, Birgit en Jan Jaap, de trotse eigenaren. Alle kamers zijn inmiddels volledig gerenoveerd en ingericht naar de maatstaven en eisen van deze tijd, maar met behoud van de bijzondere sfeer en het authentieke karakter.

Vanwege de ligging aan zee hebben we voor de naam Stella Marie gekozen. Stella Maris verwijst naar ‘Sterre der Zee’, de bijnaam van Maria. Waarbij we Marie, verbastering van Maria, hebben behouden als eerbetoon naar de vorige eigenaren die onze pastorie de naam Marie gaven. Sterre der Zee is niet alleen een bijnaam van Maria, maar ook een verwijzing naar de Poolster. Deze heldere ster werd vroeger door zeevaarders gebruikt als richtpunt.

Tuin

Onze pastorie heeft een besloten terras. Een verrassend mooi plekje, onder de gebrandschilderde ramen van de naastgelegen kerk. Het is er groen en heerlijk rustig. Vanuit een ondergronds reservoir putten we het water voor de beplanting. In de tuin zijn diverse zitjes, zodat je er altijd voor kunt kiezen om in de zon te zitten of juist in de schaduw.
Ben je graag buiten? Bij mooi weer serveren we het ontbijt ook in onze tuin.

Fietsen en wandelen

Onze pastorie is het ideale startpunt voor je fiets- en wandeltochten over Texel. Diverse routes gaan praktisch langs onze bed & breakfast. Vanuit Het Jeneverbuurtje loop of fiets je bijvoorbeeld via het Skillepaadje zo het karakteristieke cultuurhistorische landschap in. Het pad loopt in de richting van Huize Brakestein, de Wezenputten en De Hoge Berg. Het landschap op De Hoge Berg kenmerkt zich door schapenboeten en natuurlijk schapen en lammetjes. Hou je meer van water? Loop of fiets dan naar de waddendijk, voor de deur van de pastorie. Hier heb je prachtig zicht op de Waddenzee. Iets verderop ligt de Prins Hendrik Zanddijk. Een rijk natuurgebied met een grote rijkdom aan vogels.
Wil je fietsen huren? Wij helpen je daar graag mee.

Locatie

Pastorie Stella Marie staat in een authentiek en rustiek wijkje aan de rand van Oudeschild. Het dorp was in de zeventiende eeuw een belangrijke havenplaats voor de VOC-vloot. De grote zeeschepen gingen voor de Reede van Texel voor anker en met kleine bootjes werden vers water en proviand aan boord gebracht voor hun tochten naar het verre oosten.

Vanuit de pastorie wandel je in 10 minuten via De Ruyterstraat langs pittoreske woninkjes naar haven en dorpscentrum. De enige haven van Texel is de thuisbasis van de vissersvloot. Ook liggen er diverse rondvaartboten, die dagelijks vertrekken voor een tochtje over het wad, om zeehonden te spotten of garnalen te vissen. Op de haven vind je ook een aantal voortreffelijke restaurants en heerlijke terrassen. In het bijgelegen centrum zijn, naast de beste viswinkels van het eiland, een supermarkt, fietsverhuur en souvenirwinkeltjes te vinden. Museum Kaap Skil, met de klassieke molen ‘De Traanroeier’ en exposities over het maritieme verleden Texel, is zeker een bezoekje waard.

Wandel je in zuidelijke richting over de dijk, dan kom je na zo’n vijf minuten bij Ceres, een knus Waddenzeestrandje waar je kunt genieten van de rust of een frisse duik in zee.